سرشاخه نیشکر در تغذیه دام استفاده میشود
- نوشته شده توسط modir
- دسته: اخبار
- بازدید: 4543
سالانه میلیونها تن ضایعات و بقایای خوراکی در کشور تولید میشود که با کمی تحقیقات و فرآوری میتوانند به مصرف دام و طیور برسند؛ بقایای سرشاخه نیشکر و پوست پسته از جمله این مواد است.
سرشاخه نیشکر در تغذیه دام استفاده میشود
موج | ۱۶ آبان ۱۳۹۴ |
سالانه میلیونها تن ضایعات و بقایای خوراکی در کشور تولید میشود که با کمی تحقیقات و فرآوری میتوانند به مصرف دام و طیور برسند؛ بقایای سرشاخه نیشکر و پوست پسته از جمله این مواد است.
رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در ارتباط با استفاده از بقایای گیاهی در تغذیه دام و طیور گفت: در نظر داریم از سرشاخههای نیشکر در صنعت خوراک دام استفاده کنیم.
مرتضی رضایی با اشاره به اینکه بقایای مذکور هم برای محیط زیست و هم برای کشت بعدی نیشکر مشکلاتی را به وجود میآورد، افزود: بعد از برداشت نی، سرشاخه نیشکر به صورت بلااستفاده در زمین باقی میماند و معمولا کشاورزان مجبور بودند آن را آتش بزنند.
رضایی ادامه داد: این در حالی است که سرشاخهها میتوانند بعد از فراوری برای تغذیه دام مورد استفاده قرار بگیرند که موسسه تحقیقات علوم دامی با همکاری دفتر تغذیه وزارت جهادکشاورزی بعد از 12 سال تحقیق و پژوهش، توانست تمام مراحل سیلو، فراوری، نحوه تغذیه و میزان مصرف را در قالب پروژههای مختلف انجام داده و قرار است امسال فاز پایلوت آن به میزان 4 هزارتن آغاز شود.
به گفته وی، هماکنون حدود یک میلیون تن سرشاخه نیشکر در کشور تولید میشود که باید طی سالهای آتی، تمام این محصول به مصرف تغذیه دام برسد.
پوست پسته مفید برای خوراک دام
رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در بخش دیگری از سخنان خود به بقایای پوست پسته اشاره کرد و گفت: بین 250 تا 400هزارتن پوست پسته در کشور تولید میشود، بنابراین از آنجا که محدودیت منابع خوراک دام در ایران محسوس است، میتوان بعد از فراوری از این محصول برای تغذیه دام و طیور استفاده کرد. این جزو طرحهایی است که با جدیت تمام توسط محققان ایرانی دنبال میشود.
رضایی افزود: از آنجا که این محصول از تانن بالایی برخوردار است، مصرف زیاد آن باعث تغییر رنگ ادرار دام میشود. به همین دلیل برخی دامداران به تصور اینکه دام دچار مشکل شده، از مصرف خودداری میکردند. این در حالی است که موسسه پس از انجام تحقیقات فراوان، به این نتیجه رسید که اگر میزان مصرف و نحوه سیلوکردن این محصول با روشهای اصولی باشد، هیچ مشکلی برای دام به وجود نخواهد آمد.
سورگوم جای ذرت را میگیرد؟
این مقام مسوول اضافه کرد: ترویج کشت سورگوم به جای ذرت نیز از دیگر پروژههایی است که توسط موسسه تحقیقات علوم دام کشور دنبال میشود.
به گفته وی، سورگوم، گیاه علوفهای است که قابلیت سیلو شدن داشته اما متاسفانه کمتر به آن توجه شده است. اما نکته اینجاست که باید در مورد زمان برداشت این محصول، بسیار دقت کرد؛ زیرا اگر برداشت به موقع انجام نگیرد، ممکن است مشکلاتی را برای دام به وجود آورد.
رضایی افزود: به همین منظور کتابچههای ترویجی به چاپ رسید که در آن آموزشهای لازم از برداشت، نحوه و میزان مصرف توضیحاتی ارائه شده است. در حال حاضر نیز طرحی برای کشت سورگوم در حدود 50 هکتار در ایستگاه تحقیقاتی گاودشت بابل اجرا شده که نتایج آن به زودی منعکس خواهد شد.
اقتصادی کردن دامهای عشایر
رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور با اشاره به کار مشترک این موسسه با سازمان عشایر گفت: تاچند وقت اخیر، درصد برهزایی در میشهای عشایری بسیار پایین بود و حدود 65 تا 70درصد تخمین زده میشد. این در حالی است که عدد مورد نظر در کشورهای پیشرفته تا بیش از 150درصد نیز رشد داشته است، بنابراین ادامه این روند برای عشایر از نظر اقتصادی به صرف نبود و امکان داشت آنها را از این کسبوکار دلسرد کند.
رضایی بیان کرد: با همکاری که با سازمان عشایر انجام شد، آموزشهای کافی برای افزایش برهزایی به این قشر شریف ارائه شد که در آن لازم بود در قبل و بعد از زایش میش، اصول اساسی و نوع تغذیه را رعایت کنند. با این روش اکنون نرخ برهزایی به بالای 95درصد رسیده است.
به گفته وی، آموزش عشایر، جزو برنامههای بلندمدت است که باید در 5 استان کشور ادامه یابد.
سنتز بز و گاو متناسب با تغییرات اقلیمی کشور
رضایی از بحث سنتز نژاد بز شیری مقاوم به شرایط آب و هوایی کشور نام برد و گفت: با توجه به تغییر اقلیم و شرایط آب و هوایی ایران، اگر تدابیر لازم انجام نگیرد ممکن است دامهای کشور به خطر بیفتند، بنابراین تلاقی نژادهای بومی با نوع خارجی به خصوص در بز، از جمله طرحهایی است که دنبال میشود و قرار است نژادی را به بازار معرفی کنیم که حداقل بین 1.5 تا 1.7 کیلوگرم در روز شیر تولید کند تا نگهداری آن توجیه اقتصادی داشته باشد.
رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در پایان از سنتز گاو دومنظوره به عنوان یکی از پروژههای در دست اقدام نام برد و افزود: اکنون تعدادی از شرکتهای خصوصی نژادهای دومنظوره گاو را وارد کردهاند که میتوان از تلاقی آنها با گاوهای بومی، راندمان تولید گوشت و شیر را با توجه به شرایط آب و هوایی کشور افزایش داد.